Informatie over
Coevorden
Coevorden (Drents:
Koevern) is een stad en gemeente in het zuid-zuidoosten van de provincie Drenthe. De gemeente telt 36.134 inwoners (1 januari 2006, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 300 km² (waarvan 2,81 km² water).
Geschiedenis
de stad van nieuwe vestingwerken voorzien.>>
Coevorden heeft een geschiedenis, die zo'n duizend jaar teruggaat tot 1046 wanneer Drenthe door keizer Hendrik IV aan de bisschop van Aartsbisdom Utrecht Bernoldus wordt geschonken. Dan is er voor het eerst sprake van het
kasteleinschap (slotvoogd) van Coevorden. Het schijnt zelden koek en ei geweest te zijn tussen de bisschoppen en de kasteleins en de vraag is of dit iets te maken had met de verhuizing in 1258 van het Sancta Maria de Campe- of Mariënklooster van Coevorden naar een dekzandrug op een plaats waar nu het centrum van Assen ligt. Pas tegen het einde van de 14e eeuw maakte bisschop Frederik van Utrecht een einde aan de strubbelingen door het opheffen van de erfelijkheid van het kasteleinschap van Coevorden.
Coevorden kreeg in 1408 stadsrechten.
Schans De Katshaar is een militaire versterking van opgeworpen aarde even buiten Coevorden.
In 1998 werd in het kader van de gemeentelijke herindeling die in Drenthe plaatsvond, het grondgebied van de gemeente uitgebreid met de voormalige gemeenten Dalen, Oosterhesselen, Sleen en Zweeloo.
Folklore
In Coevorden wordt in 2005 het traditionele Zuidenveld gehouden. Een van oorsprong agrarisch gebeuren, met veekeuringen en een concours hippique. Na de MKZ-crisis zijn de veekeuringen verboden en heeft het geheel een meer nostalgisch, maar wel agrarisch karakter gekregen. Gebleven is de allegorische optocht aan het begin, in dit geval op donderdag 21 juli 2005, waaraan praalwagens uit alle voormalige acht Zuidenveldgemeenten meedoen.
Openbaar vervoer
Coevorden ligt aan de spoorlijn Zwolle-Emmen. Er zijn stations in Coevorden en Dalen, waarbij het station Coevorden ook door sneltreinen wordt aangedaan. Deze door de NOLS gebouwde lijn is in 1905 gegeopend. In 1910 werd de spoorlijn tussen Coevorden en Laarwald, die ook door de NOLS is aangelegd, geopend. Deze lijn wordt sinds 1939 alleen gebruikt voor goederenvervoer door de Bentheimer Eisenbahn. Het stationsgebouw van Coevorden werd in 1976 vervangen door een modern gebouw.
In 1897 krijgt Coevorden haar eerste stoomtramverbinding wanneer de DSM haar station in deze plaats opent. In 1918 opent de EDS het tweede stoomtramstation in deze plaats. In 1936 wanneer de maatschappijen fuseren, wordt er een station gesloten. In 1947 wordt het vervoer per stoomtram opgeheven.
Buslijnen anno 2004 in de gemeente zijn:
lijn 26: Coevorden-Schoonebeek-Klazienaveen-Emmen
lijn 21: Emmen-Erm-Sleen-Noordsleen-Schoonoord-Assen
lijn 22: Zweeloo-Wezup-Westerbork-Beilen-Assen
lijn 27: Hoogeveen-Geesbrug-Zwinderen-Gees-Oosterhesselen-Meppen-Aalden-Zweeloo-Emmen
lijn 29: Coevorden-Slagharen-Dedemsvaart-Zwolle
lijn 33: Coevorden-Steenwijksmoer-Nieuwe Krim-Dalerpeel-Nieuwlande-Hoogeveen
lijn 223: Coevorden-Dalen-Wachtum-Oosterhesselen-Meppen-Aalden-Zweeloo (gering aantal ritten; alleen als vraagafhankelijk vervoer)
Geografie
De gemeente Coevorden telt 38 officiële kernen, waarvan de stad Coevorden verreweg de grootste is.
Stad, dorpen en gehuchten
Aantal inwoners per woonkern op 1 januari 2004:
Bron: CBS
Overige officiële kernen:
De Haar
De Mars
Den Hool
Kibbelveen
Padhuis
Pikveld
Vlieghuis
Buurtschappen
Naast deze officiële kernen bevinden zich in de gemeente de volgende buurtschappen:
Bovensteenwijksmoer, De Bente, Eldijk, Grevenberg, Hoogehaar, Langerak, Schimmelarij, Valsteeg, Veenhuizen en Vossebelt.
Politiek
College van burgemeester en wethouders
Burgemeester: B.J. (Bert) Bouwmeester - D66
Wethouder: T. (Truus) Pot-Eland - PvdA
Wethouder: G. (Geert) Braam - PvdA
Wethouder: J. (Jetty) Remmelts-van Royen - VVD
Wethouder: P.H. (Peter) Snijders - VVD
Verkiezingsuitslagen
Gemeenteraadsverkiezingen van 2002
Tweede-Kamerverkiezingen 2003