Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Helaas zijn er nog geen foto's toevoegd van Wieringerwaard.
Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Wieringerwaard


Luchtfoto's Wieringerwaard / foto's Wieringerwaard




Algemene luchtfoto's / foto's van Wieringerwaard
Koopzondagen Wieringerwaard

A t/m M M t/m P P t/m Z
Barsingerweg Molenweg Postbus
Beukenlaan Nieuwesluis Scholeksterlaan
Fazantenlaan Nieuwesluizerweg Slikkerdijk
Gruttolaan Noord Zijperweg Sluizerweg
Iepenlaan Noorddijk Sportlaan
Kastanjelaan Oude Sluizerweg Trambaan
Kievitlaan P van der Sterrweg Vinkenhof
Kreil Paludanusweg Waardpolderhoofdweg
Kruisweg Patrijzenlaan Walingsweg
Kwartellaan Plevierhof Wieringerwaardweg
Lindenlaan Poolland Wilgenlaan
Merellaan Populierenlaan Zuid Zijperweg
Molenbuurt PostApart Zuiderweg
Zwaluwenlaan








Informatie over
Wieringerwaard

Wieringerwaard is een polder en dorp in de gemeente Anna Paulowna in de provincie Noord-Holland. Tevens is Wieringerwaard een voormalig zelfstandige gemeente.

De gemeente omvatte de polder, die in 1610 was ingepolderd. De grenzen van de polder en gemeente vormden de Zuiderzee, de dijksloten langs de buitenzijde van de Westfriese Omringdijk en de Slikkerdijk van de Zijpe. De gemeente Wieringerwaard werd in 1970 toegevoegd aan de gemeente Barsingerhorn, maar in 1990 werden ze weer uit elkaar gehaald en werd Wieringerwaard onderdeel van de gemeente Anna Paulowna.

Het gebied werd echter al veel eerder in de geschiedenis bewoond. In de paar eeuwen voor de Allerheiligenvloed in 1170 woonden er in het gebied al Friezen, die later Westfriezen genoemd werden. Na de vele stormen die rond de 12e eeuw woedden werd het gebied echter onbewoonbaar. Nadat het gebied in 1610 weer was gewonnen door inpoldering raakte het weer bevolkt. In het noorden ontstond er langzaam bewoning in kernen. Zo ontstond langzaam een lintdorp dat van de sluis uit 1621 aan de Slikkerdijk tot aan de sloot, De Kolk, liep. Dit dorp kreeg dezelfde naam als de polder. Toen later aan de andere kant van de De Kolk een nieuwe sluis werd gelegd, bij de Pishoek en het Waardkanaal, ontstond ook daar een kern. Deze kreeg de naam Nieuwesluis.

In 1742 werd bovenaan de Noorderdijk een molen gebouwd. De kern die daar ontstond werd De Molens genoemd omdat in de buurt ervan rond dezelfde tijd nog vijf andere molens werden gebouwd die zorgden voor de uitwatering van de polder. Zo legde die plaats tevens vast waar het dorp Wieringerwaard een sterkere groei aan woningen kende dan verder in het lint van het dorp. Met de komst van de kerk in 1812 was dat nog meer een feit en werd de kern De Molens ook gelijdelijk meer een onderdeel van het dorp. Uiteindelijk verdween de eigen plaatsnaam. In 1949 werd de sluis aan de Slikkerdijk, die ondertussen al paar keer was vernieuwd, afgebroken en was er alweer een reden minder de kern in die richting enorm uit te breiden.


Bezienswaardigheden

Naast het Witte Kerkje zijn er meer bezienswaardigheden in Wieringerwaard, zoals de vele monumentale boerderijen. De molen De Hoop, die uit 1742 dateert, is in 1972 omgebouwd naar een korenmolen en is iedere zaterdag te bezichtigen, doordeweeks alleen op afspraak. In Wieringerwaard staat ook nog een watertoren.

Ieder jaar worden er begin mei de bloemendagen gehouden. Bloemenmozaïeken, door de bewoners gemaakt van hyacinten, zijn dan in het hele dorp te bezichtigen.