Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Helaas zijn er nog geen foto's toevoegd van Cromvoirt.
Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Cromvoirt


Luchtfoto's Cromvoirt / foto's Cromvoirt




Algemene luchtfoto's / foto's van Cromvoirt
Koopzondagen Cromvoirt

A t/m K K t/m S S t/m Z
Achterstraat Kerkweg Scheepenstraat
Cromvoirtseweg Loverensestraat St.-Lambertusstraat
Den Hoek Nieuwkuijkseweg Van de Goorstraat
Deutersestraat Pepereind Van Rijswijkstraat
Gementweg Postbus Voorstraat
Hoeksestraat Ruidigerdreef








Informatie over
Cromvoirt

Cromvoirt is een kerkdorp dat sinds 1933 behoort tot de gemeente Vught. In de naam Cromvoirt vindt men het van oorsprong oud-Germaanse woord "voirt": een overgang over water, een doorwaadbare plaats. Cromvoirt zou dus kunnen betekenen: een bochtige weg over water. In de volksmond wordt het vaak "Crommert" genoemd.

Cromvoirt, waartoe ook het gehucht Deuteren behoorde, had, bestuurlijk tot 1811 en kerkelijk tot 1717, nauwe banden met Vught. In de Vughtse schepenbank was Cromvoirt met twee schepenen vertegenwoordigd. Uit de Vughtse en de Cromvoirtse dorpsrekeningen blijkt dat diverse kosten ook gezamenlijk werden gedragen. In 1811 is Cromvoirt een zelfstandige gemeente geworden. Het in 1899 gebouwde gemeentehuis van Cromvoirt heeft slechts 34 jaar dienst kunnen doen. In de jaren twintig werd het namelijk duidelijk dat Cromvoirt zich gezien de zorgwekkend lege gemeentekas, niet langer als zelfstandige gemeente kon blijven handhaven. Op eigen verzoek kwam per 1 januari 1933 de opheffing tot stand. Cromvoirt werd grotendeels bij Vught gevoegd. Deuteren kwam bij 's-Hertogenbosch.

De in 1888 gebouwde Sint-Lambertuskerk wordt ook wel eens de moederkerk van Vught genoemd. De huidige kerk in neogotische stijl werd ontworpen door architect Carl Weber. De grote toren werd in 1944, kort voor de bevrijding, uit strategische overwegingen door de Duitsers opgeblazen.
De Heilige Lambertus is ook terug te vinden in het wapen van de voormalige gemeente Cromvoirt. Het Cromvoirtse wapen is nu nog te zien op één van de College-zetels in de Vughtse raadszaal.