Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Linne
Craveld

Linne • Craveld 1 t/m 13 • Lente 2004


Foto's Linne
Markt

Linne • Markt 1 t/m 5 • Kiosk • Zomer 2008


Foto's Linne
Kloosterstraat

Linne • Kloosterstraat 1 t/m 11 • Kloosterstraat • Zomer 2008


Foto's Linne
Schoorweg

Linne • Schoorweg 1 t/m 13 • Mooie rustplaats • Zomer 2008


Foto's Linne
Weerdweg

Linne • Weerdweg 1 t/m 13 • Stuw te Linne. Foto is genomen gezien vanaf de maas. • Zomer 2008


Foto's Linne
Weerd

Linne • Weerd 1 t/m 11 • Zwembad Weerderhof • Zomer 2008

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Linne


Luchtfoto's Linne / foto's Linne




Algemene luchtfoto's / foto's van Linne
Koopzondagen Linne

A t/m J J t/m O O t/m Z
Achter de Hoven Joinerstraat Op het Kuilken
Akensestraat Julianastraat Osenzicht
Akkerweg Kerkstraat Ossenbergweg
Beatrixstraat Keulstraat Oudeweg
Bergerweg Kloosterhof Parallelweg
Bergstraat Kloosterstraat Parklaan
Bernhardstraat Leppingtonstraat Pastoor Hendrixweg
Borgshof Linnerhof Pattersonstraat
Bovenste Boord Maartenshof Plantsoenstraat
Breeweg Maasbrachterweg Poortskamp
Calderstraat Maasstraat PostApart
Connorstraat Majoor Huthstraat Postbus
Craveld Margrietstraat Processieweg
De Hoorst Marijkestraat Rijksweg
De Steg Markt Rutgerstraat
De Winkel Marktstraat Schoorweg
Eikenstraat Mereheymstraat Schuttersstraat
Elisabethstraat Mergelweg Sint Jozefstraat
Emmastraat Minervaplein Sint Martinusstraat
Feterweg Molenweg Teggert
Gelreplein Montforterweg Tramweg
Graaf van Wassenbergstraat Mosberg Veestraat
Groenstraat Nieuwe Markt Visserstraat
Grotestraat Nieuwe Mergelweg Vonderen
Haakeskamp Oeveren Weerd
Hertestraat Oeverzicht Weerdweg
Industrieweg Oggstraat Welterstraat
Irenestraat Onderste Boord Wilhelminastraat








Informatie over
Linne

Linne is een dorp in Limburg, dat valt onder de gemeente Maasbracht (over een tijdje Maasgouw).


Ligging en naam

Het dorp ligt op een zogeheten laagterras aan de oever van de Maas. Door de ligging op het laagterras wordt Linne vrijwel geheel gevrijwaard van overstromingen zelfs als de Maas een extreem hoge waterstand bereikt zoals in 1993 en 1995 het geval was. Een uitzondering hierop vormt de Linnerweerd. Dit gebied is gelegen in het winterbedgebied van de maas aan de voet van het laagterras. De naam Linne is waarschijnlijk afkomstig van het Germaanse Linni(Linde) of Lin(Ahorn). Dit zou worden bevestigd door het feit dat Linne in de Middeleeuwen op verschillende kaarten voorkomt als Linlo waarbij het achtervoegsel lo bos betekent.
Een andere verklaring kan zijn dat de naam afkomstig is van het Germaanse hlinde dat heuvelhelling betekent of van het Keltische lindo dat water betekent. In dit laatste geval zou Linne dus een nederzetting aan het water zijn.


Geschiedenis

Linne wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde van 24 juni 943. Maar uit opgravingen (In Linne zijn bronzen, antieke voorwerpen gevonden uit 500-15 voor Christus) kan worden opgemaakt dat er in de Romeinse tijd al mensen woonden. Bovendien blijkt uit oppervlaktevondsten dat er in de oude steentijd ook al mensen hebben verbleven.
Het dorp hoorde bij het Overkwartier of Spaans Opper-Gelre. Vanaf 1713 kwam het samen met enkele ander gemeenten als Staats-Opper-Gelre aan de Verenigde Provinciën.


De Linnerweerd

De Linnerweerd is globaal gelegen tussen de Maas en het laagterras. Het vormt de uiterwaarden van de Maas en wordt doorsneden door de Vlootbeek. Deze beek mondt uit in de rivier. Vanuit Linne loopt er een weg naar de stuw die het gebied toegankelijk maakt. Het gebied wordt voornamelijk gebruikt voor landbouw. Opvallend zijn de weilanden die met populieren zijn omzoomd. Deze worden afgewisseld met kleine bospercelen en boomgaarden.
In dit gebied liggen naast een aantal boerderijen twee landgoederen met karakteristieke huizen. De oudste van de twee is kasteel Heysteren en dateert van voor 1789.
In een verbouwde boerderij, daterend uit 1910, woont Fons Peeters, in de volksmond ook wel 'de burgemeester van de Weerd' genoemd.


De Kerk

Linne had in 1057 al een eigen kerk. Het is daarmee een van de oudste parochies uit deze regio.
De huidige parochiekerk van St. Martinus werd in 1897 gebouwd naar een ontwerp van Caspar Franssen uit Roermond. De keek is de eerste die deze architect in neo-romaanse stijl ontwierp.
In 1945 werd de toren door de Duitsers opgeblazen. Hierdoor werd ook de rest van de kerk beschadigd. De kerk werd opnieuw opgebouwd, maar de vorm van de toren werd aangepast. De toren kreeg een puntdak in de vorm van een piramide.
Tijdens de aardbeving van 13 april 1992 raakten de toren en de kerk opnieuw beschadigd. Met inzet van vele vrijwilligers en allerlei hulpfondsen werden beide hersteld. De toren kreeg daarbij het oorspronkelijke uiterlijk van voor 1945 weer terug.


De Maasplassen

Door uitgebreide grind en zandwinning veranderde het riviergebied tussen Linne en Roermond geheel van karakter. Er ontstonden grote waterplassen, die thans gebruikt worden voor grootschalige waterrecreatie. Deze Maasplassen strekken zich uit van Ohé en Laak tot aan Asselt. Naast jachthavens, dagstranden en campings zijn er ook natuurgebieden ingericht. Zo hoopt men te bereiken dat er een gevarieerd landschap tot ontwikkeling komt. Dicht in de buurt van Linne ligt bijvoorbeeld het natuurgebied Isabellegreend. Omdat er op de voedselrijke rivieroevers bomen zo snel groeien dat binnen enkele jaren een ondoordringbaar bos zou ontstaan heeft men er voor gezorgd dat er grote zoogdieren grazen. Deze dieren zorgen er voor dat er naast bos ook bloemrijke graslanden en struikgewas kan ontstaan.
Er grazen Poolse konikpaarden en Schotse Galloways. Deze dieren zijn goed opgewassen tegen de winterse omstandigheden en hebben weinig verzorging nodig. Dat is ook wel nodig want ze blijven het hele jaar in het gebied. De natuurterreinen zijn vrij toegankelijk voor wandelaars van zonsopgang tot zonsondergang.


Carnaval

In 1987 heeft Linne het LVK (Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer) gewonnen. Dit is een westrijd van de beste carnavalsliedjes uit zowel Nederlands als Belgisch-Limburg. Linne won het LVK met het liedje "Wiebölle", geschreven door P. Evers.

Linne heeft twee carnavals-vereningingen; De Kwekkerte (kikkers) en de Sjtoepkloekers (Stoepzuipers).
De Kwekkerte bestaan sinds 1952. Hun eerste prins was Wiel van Daal. Ze zijn een meer originele carnavalsvereninging.

De Sjtoepkloekers daarentegen zijn opgericht in 1998, uit een groep vrienden die altijd op vrijdagavond samenkwamen in het café De Tegel (vandaar de naam Sjtoepkloekers) in Linne. Zij hebben het hele carnavalsleven in Linne op de kop gezet. De Sjtoepkloekers hebben al vaker meegedaan aan de liedjesavond in Linne, maar hebben nog nooit gewonnen. Wel hebben ze hoge ogen gegooid qua presentatie.