Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Veelerveen
Veelerveensterweg

Veelerveen • Veelerveensterweg 15 t/m 39 • Zomer 2006

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Veelerveen


Luchtfoto's Veelerveen / foto's Veelerveen




Algemene luchtfoto's / foto's van Veelerveen
Koopzondagen Veelerveen

A t/m N N t/m S S t/m Z
B L Tijdenskanaal West Nieuwe Veendijk Spetsebrugweg
B L Tijdensweg Oude Veldweg Tussenvenneweg
Bovenvenneweg Postbus Veelerscheiding
Essenlaan Ruiten A Kanaal West 1 Veelerveensterweg
Heuvelslag Scheidingsweg Venneweg
Loosterweg Schoolweg Verbindingsweg








Informatie over
Veelerveen

Veelerveen is een lintdorp in de Groningse gemeente Bellingwedde in de streek Westerwolde met 611 inwoners in 2004. Het dorp is de één van de jongste veenkoloniën in Oost-Groningen.

Rond 1900 was er al enige bebouwing aanwezig, maar de nederzetting groeide uit toen de Vereniging ter bevordering van de kanalisatie van Westerwolde het B.L. Tijdenskanaal (1911), het Ruiten-Aa Kanaal (1920) en het Mussel Aa Kanaal (1916) had laten graven. Veelerveen ontstond precies op de plek waar deze kanalen samenkomen. De kanalen leidden ook tot de vestiging van de aardappelmeelfabriek 'Veelerveen'. Na de vervening werd het dorp grotendeels agrarisch. Om de slechte waterafvoer in Westerwolde te verbeteren, ontwikkelde de landbouwer/politicus Boele Luitjen een kanalisatieplan voor dit gebied.

In 1911 werd begonnen met het graven van het Ruiten-Aa-kanaal, tussen Ter Apel en Bellingwolde, in 1916 werd het westelijk hiervan geprojecteerde Mussel-Aa-kanaal gegraven, tussen Musselkanaal en Bellingwolde. Beide kanalen werden onder zware omstandigheden met de hand gegraven.
De voltooiing van beide kanalen in 1920 droeg bij aan de economische ontwikkeling van Westerwolde. De kanalen hadden ook een belangrijke functie als scheepvaartverbinding.
Om de initiatiefnemer van het kanalisatieplan, B.L.Tijdens te eren, werd kort na zijn overlijden in 1904 Een hardstenen obelisk opgericht bij de sluis ten zuiden van Bellingwolde.

De kanalen werden in de periode na de Tweede Wereldoorlog gesloten voor de scheepvaart en kregen alleen een functie voor de waterhuishouding van Westerwolde. Door de schaalvergroting en concentratie werd de aardappelmeelfabriek gesloten door AveBe. In de laatste decennia van de 20ste eeuw werd gepoogd de streek voor het toerisme te ontwikkelen. Dit resulteerde in het openstellen van het Ruiten Aa kanaal en B.L. Tijdenskanaal voor de pleziervaart en het Mussel Aa Kanaal voor de kanovaart. Ook werd er een fietspaden aangelegd in de buurt van Veelerveen richting Loosterveen en langs het Mussel Aa Kanaal richting Veele. Op de kanaalkruising ligt een brug met drie armen, Noabers Badde of Mercedesbrug, waarover alle drie de oevers te bereiken zijn.

Er is één basisschool in Veelerveen: de openbare basisschool De Zuidvenne. De peuterspeelzaal van het dorp heet: 't Hummelhofke en is gevestigd in het huidige dorphuis "De Wenakker". Het dorp heeft één kerk. Hier werden door de evangelisatie van de Nederlands Hervormde gemeente van Vlagtwedde tot 2005 diensten gehouden.

Bij uitwedstrijden verplaatste men zich per fiets. Het eigen veld was een hobbelig stuk grasland. In 1920 speelde men tegen bijvoorbeeld Papenburg, Aschendorf en Valthermond. In 1923 brandde het clubhuis af en daarmee was ook VVC ter ziele gegaan. Pas 10 jaar later werd er weer over de oprichting van een voetbalclub gepraat. Dit gebeurde in het schaftlokaal van aardappelmeelfabriek "Westerwolde".
Op zondag 19 juni 1949 toog Veelerveen massaal naar Veendam voor een beslissingswedstrijd tegen Musselkanaal. Promotie naar de 2e klasse stond op het spel. Het vertrouwen van de meegereisde supporters werd niet beschaamd. Veelerveen won met 4-3. Man van de wedstrijd was midvoor Walburg.
Tenue van de voetbalclub: Shirt: geel broek: zwart kousen: geel-zwart.

In het dorp is ook een opvangcentrum van christelijke signatuur voor verslaafde mannen vanaf 18 jaar: De Spetse hoeve. Dit centrum is in handen van de Stichting Teenchallenge.

Bij de sluis ten noorden van Veelerveen ligt de windmolen Nieman's meuln, een stellingmolen uit 1916. Aan de verbindingsweg staan arbeiderswoningen ontworpen door architect M.J. Granpé.

De begrafenisvereniging te Veelerveen is opgericht in 1903 met als doel de Veelerveensters op een waardige manier ten grave te dragen. In die tijd was het de gewoonte dat als er iemand overleed, de buren van de overledene hem ten grave droegen. Alle 12 gezinnen in Veelerveen kenden deze burenplicht. Om die reden zou er een begrafenisvereniging zijn opgericht .