Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Marknesse
Vollenhoverweg

Marknesse • Vollenhoverweg 1 t/m 31 • Richting vollenhove • Lente 2007


Foto's Marknesse
Voorsterweg

Marknesse • Voorsterweg 1 t/m 23 • de Voorsterweg richting Marknesse • Zomer 2007

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Marknesse


Luchtfoto's Marknesse / foto's Marknesse




Algemene luchtfoto's / foto's van Marknesse
Koopzondagen Marknesse

A t/m H H t/m O O t/m Z
Baarlosedwarsweg Hoogzijde Oudeweg
Baarloseweg Jasmijnhof Parcours
Barrage Kampweg Pastoor Weijsstraat
Blokzijlerdwarsweg Kavelzoom PostApart
Blokzijlerweg Kerkpad Postbus
Bomenweg Kleiweg Remise
Boslaan Korte Voor Repelweg
Boszoom Krabbescheer Rietpluim
Breestraat Laagzijde Rozenhof
Clematisstraat Lage Sluiswal Sloefweg
De Enk Lange Voor Sluis
De Oosthoek Leemringweg Steenwijkerdwarsweg
De Schakel Lisdodde Steenwijkerweg
Doctor M. Rijkenhof Luttelgeesterweg Uiterdijkenweg
Dotterbloem Maanhuizenlaan Vollenhoverweg
Ds. Bleekerstraat Markezijde Voorsterweg
Emmeloordseweg Marknesserweg Walcherselaan
Ettenlandseweg Meidoornhof Warande
Expansie Mimosahof Waterlelie
Fluitekruid Noordeinde Westeinde
G Lokkenstraat Noordzoom Westerkimme
Gentiaan Oeverkruid Westervoor
Grachtwal Oosteinde Zuideinde
Groene Zoom Oosterringweg Zwanebloem
Hoge Sluiswal Oostervoor








Informatie over
Marknesse


Marknesse is een dorp in de Noordoostpolder, ten oosten van de hoofdplaats Emmeloord.

Het dorp, gelegen aan de weg van Emmeloord naar Vollenhove, is na Emmeloord de grootste plaats in de Noordoostpolder.
Marknesse ontstond in 1942 als het barakkenkamp dorp B. Een jaar later wordt het omgedoopt in Marknesse, naar Marcnesse of Maronesse, een dorp dat in de Middeleeuwen in de buurt van Urk en Schokland moet hebben gelegen. In 1948 begon de bouw van het eigenlijke dorp, naar een ontwerp van de Direktie Wieringermeer.

Tot de aanleg van de Noordoostpolder werd in 1918 besloten door het aannemen van de Zuiderzeewet. Omdat de Wieringermeerpolder al in de Zuiderzee was aangelegd, nog voor de Afsluitdijk werd gesloten, was de Noordoostpolder strikt genomen de eerste IJsselmeerpolder.

Op 2 februari 1936 werd met de voorbereidende werkzaamheden begonnen, en in 1937 werd de aanleg van in totaal 31,5 kilometer dijk aanbesteed. Op 3 oktober 1939 werd de dijk tussen Lemmer en Urk gesloten. Urk was voortaan geen eiland meer. In 1940 werd de dijk aan de kant van Overijssel bij Vollenhove gesloten, en kon het droogmalen beginnen. De polder viel officieel droog op 9 september 1942. Nu verloor ook Schokland de eilandstatus; Schokland lag voortaan in de polder. De kersverse polder werd al snel een toevluchtsoord voor onderduikers, omdat de arbeiders waren vrijgesteld van de Arbeitseinsatz. Van de afkorting NOP (van NoordOostPolder) zou in die tijd zijn gezegd dat die stond voor "Nederlands Onderduikers Paradijs". In totaal zouden er circa twintigduizend personen ondergedoken zijn geweest. In november 1944 werden bij een grote razzia veel onderduikers opgepakt en via Vollenhove afgevoerd.

Na de Tweede Wereldoorlog werd begonnen met de bouw van boerderijen, waarbij voor het eerst gebruik werd gemaakt van prefab betonelementen. Vanaf 1947 werd begonnen met de uitgifte van grond. De nieuwe boeren waren streng geselecteerd, Ze kwamen voornamelijk uit Friesland, Noord-Holland, en Zeeland (onder andere uit Walcheren dat in oktober 1944 door de geallieerden onder water was gezet).

Bij de inrichting van de polder is men uitgegaan van één centrale plaats (Emmeloord), en stervormige verbindingswegen naar tien kleinere dorpen op fietsafstand. Deze vorm van inrichting is gedeeltelijk gebaseerd op de Centrale Plaatsen Theorie van de Duitse econoom en geograaf Christaller die in 1933 deze theorie beschreef. Het concept bleek echter tijdens de uitvoering al achterhaald door de opkomst van de auto. In de Flevopolder is daarom dit idee van kleinere plaatsen vervangen door indeling van een grotere orde van grootte. Een aantal plaatsen is daardoor geschrapt.

Voor de nieuwe polder waren verschillende namen in omloop; zo werd zowel in 1942 als in 1944 de naam Urkerland officieel vastgelegd. In 1948 werd Noordoostpolder de officiële naam. Vanaf de instelling van de gemeente Noordoostpolder in 1962 tot de vorming van de provincie Flevoland in 1986, hoorde de polder bij de provincie Overijssel. Voor die tijd viel het gebied bestuurlijk onder Het Rijk.

Van de tien dorpen die rondom Emmeloord liggen is Marknesse het grootste dorp.
Er is een goede busverbinding met Emmeloord, Zwartsluis, Vollenhove en Steenwijk.
De kop van Overijssel, met schitterende natuurgebieden, ligt op 15 minuten autorijden en is goed bereikbaar per fiets.
Voor velen is het prettige en vriendelijke karakter van Marknesse een reden om er te gaan wonen. Marknesse heeft zo'n 4.000 inwoners.

Opvallend voor het dorpsplein zijn de noord-zuid lopende straten. Brede groene lanen kruisen de straten. De aantrekkelijke winkels voorzien in bijna alle levensbehoeften. Er zijn verschillende basisscholen, sportvelden, tennisbanen, een sporthal en een ijsbaan te vinden. Sinds 1992 is er een verzorgingshuis. Het dorp heeft een rijk verenigingsleven. Een actieve dorpsvereniging behartigt de belangen van de plaatselijke gemeenschap. Ieder jaar wordt er een groot dorpsfeest gehouden.

Bij Marknesse ligt een vestiging van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium. Tevens treft u hier de Stichting Duits-Nederlandse Windtunnel aan. En ook het Geomaticapark is hier gevestigd. In Marknesse is en grote verscheidenheid aan industriële bedrijven. Op het nieuwe bedrijventerrein De Expansie is ook ruimte voor uw bedrijf. Een deel van de nog uit te geven bedrijfsgronden ligt aan water met een open verbinding en is daardoor uitermate geschikt voor de "natte industrie". In Marknesse is veel landbouw en tuinbouw.

Tegenwoordig zijn de (snelweg) A6 tussen Lelystad en Joure en de (autoweg) N50 tussen Emmeloord en Kampen de voornaamste verbindingswegen.

De toekomst van Marknesse ligt open en er wordt een actief beroep gedaan op de bewoners om mee te denken over hoe zij willen wonen en werken in het Marknesse van 2015.

Marknesse kwam in maart 2005 in het nieuws door de koudste maart-nacht ooit in Nederland. In de nacht van 3 op 4 maart 2005 daalde de temperatuur bij het KNMI-meetstation Marknesse tot
-20,5 graden. Dit is een verbetering van het record van 7 maart 1971, toen -18,7 graden werd gemeten in Wageningen. De kou in Marknesse was volgens het KNMI het gevolg van de heldere hemel, het dikke pak sneeuw dat op 2 en 3 maart gevallen was en een bijna totale windstilte.