Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Zwartemeer
De Doorlaat

Zwartemeer • De Doorlaat 1 t/m 53 • de Doorlaat gezien vanaf de Kamerlingswijk • Zomer 2008

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Zwartemeer


Luchtfoto's Zwartemeer / foto's Zwartemeer




Algemene luchtfoto's / foto's van Zwartemeer
Koopzondagen Zwartemeer

A t/m D D t/m L L t/m Z
Barriereweg De Zwaai Lok
Dagwerk Dorpshuiswijk NZ Meerwijk NZ
Darg Dorpshuiswijk ZZ Mollemastraat
De Banken Dosterdstraat Mosveen
De Blokken Dwarsstraat Nieuweweg
De Doorlaat Eemslandweg PostApart
De Erven Gliede Postbus
De Hemen Het Slag Stichtingstraat
De Hoven Hogeweg Stoeken
De Huizen Kamerlingswijk OZ Stormstraat
De Klinken Kamerlingswijk WZ Tuindorp
De Loegen Klemstrook Verl v Echtenskanaal NZ
De Panden Kluinstraat Zuidervaart OZ
De Plaatsen Krommewijk Zuidervaart WZ








Informatie over
Zwartemeer

Zwartemeer is een dorp in de Nederlandse provincie Drenthe, gemeente Emmen, aan de Duitse grens. Op 1 januari 2004 had het ongeveer 3.130 inwoners.

Zwartemeer is een veenkolonie, oorspronkelijk bestaande uit lintbebouwing langs de Kamerlingswijk, een zuidelijke zijtak van de Verlengde Hoogeveense Vaart. Later is het dorp naar het noorden 'opgeschoven' met bebouwing langs de Verlengde Hoogeveense Vaart zelf. Vooral na de Tweede Wereldoorlog is het dorp uitgebreid met enkele nieuwbouwwijken.


Zwartemeer heeft een openbare, Rooms-katholieke en een protestants-christelijke basisschool, een sporthal en sportpark, een supermarkt met postagentschap en diverse andere winkels en horecagelegenheden. Er zijn drie kerken: de Nederlands-Hervormde kerk aan de Mollemastraat, de Rooms-katholieke Verrijzeniskerk en een Gereformeerde kerk. Aan het zuideinde van de Kamerlingswijk, daar waar het oorspronkelijke dorp Zwartemeer ontstond, staat de oude Rooms-katholieke Sint-Antoniuskerk uit 1921. De kerk, thans een rijksmonument, wordt gebruikt voor tentoonstellingen, katholieke gebedsgroepen en zo af en toe een Tridentijnse H. Mis. In 2002 ontstond er veel lokale commotie, omdat in deze katholieke veenbasiliek de omstreden Priesterbroederschap Sint Pius X een Mis opdroeg.

De omgeving van het dorp kenmerkt zich door landbouwgebied (veenontginningen) en een klein bos ten noorden van de Verlengde Hoogeveense Vaart. Ten zuiden van het dorp ligt het laatste grote hoogveenreservaat in Zuidoost-Drenthe, het Bargerveen. Aan de andere kant van de landsgrens liggen ook nog veengebieden. Het dorp is goed bereikbaar via de N37 (Hoogeveen - Duitse grens), die de komende jaren uitgebouwd wordt tot snelweg. In Duitsland sluit de weg aan op de Duitse A31, de noord-zuid verbindingsader tussen het Ruhrgebied en Oost-Friesland.

Zwartemeer is als dorp ontstaan in 1871 ten zuiden van het Swarte Meer. Dit was een 100 hectare groot veenmeer dat de oorsprong vormde van de Runde en is bij de ontginning verdwenen. De kolonisten waren grotendeels afkomstig uit de katholieke gebieden van Twente en over de Duitse grens, waardoor de huidige bevolking in overgrote meerderheid een katholieke achtergrond heeft en er veel Duitse achternamen in het telefoonboek te vinden zijn.

In 1955 maakte de Voetbalvereniging Zwartemeer de overstap naar het betaald voetbal. In 1966 werden de amateurs en de profs gescheiden en gingen de laatsten verder onder de naam Sportclub Drenthe. In 1971 werd het betaalde voetbal beëindigd.