Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Witteveen
Mej. A. Talmaweg

Witteveen • Mej. A. Talmaweg 2 t/m 6 • Lente 2008


Foto's Witteveen
W. Slotweg

Witteveen • W. Slotweg 1 t/m 13 • Zomer 2008


Foto's Witteveen
Kerkweg

Witteveen • Kerkweg 1 t/m 1 • Zomer 2008


Foto's Witteveen
Mr. J. B. Kanweg

Witteveen • Mr. J. B. Kanweg 5 t/m 35 • Zomer 2008


Foto's Witteveen
Mr. Harm Smeengeweg

Witteveen • Mr. Harm Smeengeweg 15 t/m 27 • Zomer 2008

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Witteveen


Luchtfoto's Witteveen / foto's Witteveen




Algemene luchtfoto's / foto's van Witteveen
Koopzondagen Witteveen

A t/m K K t/m M M t/m Z
Bosweg Kerkweg Mr. Harm Smeengeweg
Ir. E. Biewingaweg Meester Haddersweg Mr. J. B. Kanweg
K Brokweg Mej. A. Talmaweg W. Slotweg
Westerborkerveld








Informatie over
Witteveen

Witteveen is een dorp in de Nederlandse provincie Drenthe, gemeente Midden-Drenthe, met ongeveer 460 inwoners (1 januari 2004).

Witteveen is een ontginningsdorp, ontstaan in 1926 als werkverschaffingsproject op het Balingerveld. Het is daarmee het jongste dorp van Drenthe.

Bezienswaardig is de voormalige Nederlands Hervormde kerk, tegenwoordig een woonhuis. Ook de arbeidershuisjes zijn de moeite waard. Veel voorzieningen heeft het dorp niet meer, behalve een openbare basisschool en een restaurant-partycentrum.

Het dorpsgebied bestaat uit landbouwgebied (heidontginningen) en een 165 hectare groot naaldbos waar het dorp aan de oostkant aan grenst. Ten noorden van het dorp loopt de N381, die hier echter geen afslag heeft.


Geschiedenis

De geschiedenis van Witteveen begint in 1924, als de NV Het Lantschap Drenthe zeshonderd hectare woeste grond koopt in het gebied, die later uitgebreid worden tot 2000 hectare. Er wordt een weg aangelegd van de Mantingerdijk naar Orvelte (Mr. J.B. Kanweg) en haaks daarop een weg naar Garminge (Mr. Harm Smeengeweg). Langs de eerste weg komen 32 huisjes, langs de tweede 18. In 1926 nemen de eerste kolonisten er hun intrek. Zij waren de gelukkigen die door de strenge selectieprocedures waren gekomen. Het ging vooral om Nederlandse werklozen, die in het Ruhrgebied hadden gewerkt en na hun ontslag door de Nederlandse regering hierheen werden gerepatrieerd. Ook in de kolonie waren de regels streng: misdragingen konden verlies van huis en werk betekenen. De meeste voormalige arbeiders wisten er echter met hard werken een nieuw bestaan op te bouwen als boer. In de jaren dertig en veertig ontstaan allerlei verenigingen en wordt het langzamerhand een echt dorp.

In 1939 bouwt het KNMI hier een meetstation voor aardmagnetisme, dat tegelijk ook een weerstation en seismologisch station is.

16 Maart 1987 is de datum waarop een van de balangrijkste verenigingen in het dorp zijn oorsprong vind. Zelfs nu is nog een groot gedeelte van Witteveen lid van de vereniging (1 op de 4) Deze voetbalvereniging genaamd v.v. Witteveense Boys '87 is gehuld in de kleuren groen-wit.