Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Helaas zijn er nog geen foto's toevoegd van Drouwenerveen.
Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Drouwenerveen


Luchtfoto's Drouwenerveen / foto's Drouwenerveen




Algemene luchtfoto's / foto's van Drouwenerveen
Koopzondagen Drouwenerveen

A t/m N N t/m Z Z t/m Z
Drouwenerstraat Noorderstraat Zuideind
Hoofdstraat Verbindingsweg








Informatie over
Drouwenerveen

Drouwenerveen is een dorpje in de gemeente Borger-Odoorn in Drenthe met meer dan 240 inwoners.


Geschiedenis

Het is gelegen in het Hunzedal, op de eerste zandrichel aan de oostkant van de Hondsrug in Drenthe. Vroeger, in de Romeinse tijd, toen de Hondsrug nog een waddeneiland was, stroomde hier de zee in en uit. Later is door verzanding het land drooggevallen en in veen veranderd.(lees meer over drouwenerveen)
Drouwenerveen ontstond toen omstreeks het eind van de 18e eeuw de eerste pioniers zich op een zandrug in het 'Drouwener Moeras' vestigden.

In 1794 is er sprake van 6 bewoners, de armsten der armen, die onderdak vonden in schamele plaggenhutten. Zij werden de eerste turfgravers. Het hoogtepunt van de turfgraverij in de Drouwener Venen lag tussen 1850 en 1880. Het gebied werd in die jaren geleidelijk aan meer bewoond, doordat veenbazen primitieve stenen woonhuisjes bouwden voor hun vaste arbeiders. En ondertussen doorgingen met ze uit te buiten.

Na 1880, toen het veen was afgegraven en de verveningen ten einde liepen, ontwikkelde Drouwenerveen zich tot een boerennederzetting met veenkoloniale akkerbouw. Eerst kwam er boekweit te staan op de arme gronden. Men noemde Drouwenerveen dan ook een van de boekweitkolonies. Later, in de welvarender tijd tegen het eind van de 19e eeuw, was het inwoneraantal uitgegroeid tot meer dan 350. Het dorp kende een florerende landbouw, een begraafplaats, een kerkje, een tolhuis, een school, 6 kroegen, 2 bakkers, een melkboer, een dorpssmid, en nog wat andere kleine neringdoenden.


Tegenwoordig

Met uitzondering van de begraafplaats, de school en het kerkje, is alles verdwenen. Er is alleen nog een smederij en een diervoederhandel. Het kerkje heeft nu een woonbestemming.

Er zitten 32 kinderen op een van de kleinste scholen van Nederland: een school uit 1886 die door de dorpsbewoners zelf wordt onderhouden. Door gemeentelijke bezuinigingen zal de school echter in 2005 de deur moeten sluiten.

Er zijn een tafeltennisvereniging, een toneelvereniging, een darts-club, een dansclub, een aerobicsclub, een bejaardensoos, een zusterkring, een ijsvereniging en een belangenvereniging. Het dorp bezit een deels zelf- gebouwd dorpshuis, een eigen dorpskrant en een eigen website.